Gisteravond heb ik de documentaire ‘You’ve been trumped’ gezien die Anthony Baxter in 2011 maakte over Donald Trump die een golf resort wil bouwen in Schotland. Ik viel er midden in. Het begin van de documentaire heb ik gemist, maar het was me al snel duidelijk dat er heel wat grenzen worden overschreden door de heer Trump. Landsgrenzen en wat mij betreft zeker de grenzen van het fatsoen.
Om zijn resort zo groot mogelijk te maken schroomde hij niet om omwonenden hun land zonder overleg af te pakken. Hij sloot al dan niet expres het water af, plaatste metershoge zandwallen om de omliggende huizen aan het zicht te onttrekken en vernielde, niet geheel onbelangrijk, een uniek natuurgebied. En dat alles met toestemming van de Schotse regering. Het was stuitend om te zien hoe een man met veel geld dingen voor elkaar kreeg die een normale burger nooit voor elkaar zou kunnen krijgen. En dat alleen maar om het geld. En dan kreeg hij ook nog een eredoctoraat van de plaatselijke universiteit! Zoals ik al zei, grensoverschrijdend.

donaldtrump

Tijdens mijn studie filosofie heb ik het boek ‘De fatsoenlijke samenleving’ van Avishai Margalit (1) gelezen. In dit boek beschrijft Margalit wat hij verstaat onder een fatsoenlijke samenleving; namelijk een samenleving waarvan de instituties, de overheid, mensen niet vernederen. Van vernedering is volgens Margalit sprake ‘als vormen van gedrag of omstandigheden iemand een gegronde reden geven om zich geschaad te voelen in zijn of haar zelfrespect.’ (2)
Nu is de vraag of de mensen in de documentaire zich geschaad voelen in hun zelfrespect. Als je zelfrespect vertaald met ‘eigenwaarde’, en als je er dan van uit gaat dat eigenwaarde inhoudt dat je eigen mening en je eigen gevoelens waarde hebben, belangrijk zijn, dan wel denk ik. De mensen uit de documentaire wonen al jaren op dezelfde plek en dan komt er ineens een miljardair uit Amerika die hun leefomgeving volledig op de kop zet en dat met toestemming van de regering van het land waar ze al hun hele leven gewoond hebben. Wat mij betreft heeft de regering van Schotland enorm gefaald.
Het is toch de bedoeling dat een regering haar burgers beschermd tegen een invasie van buiten. Dat is mislukt, kun je wel zeggen. Toch heeft Trump niet overal zijn zin in gekregen. Hij had protest aangetekend tegen de bouw van een windmolenpark in zee vlak bij zijn resort, dat zou het uitzicht van de golfers maar verpesten, maar dat is mislukt. Gelukkig! Wat mij betreft hebben de heer Trump en de Schotse regering een heleboel grenzen overschreden.

Lijkt het jou leuk om eens te onderzoeken wat grenzen nu eigenlijk zijn, wat jij verstaat onder een grens of bijvoorbeeld de grenzen van het fatsoen, kom dan woensdag 8 april filosofisch wandelen in Wageningen!
Klik voor meer informatie op deze link: http://www.filosofischewandelingen.nl/particulieren

ps: De documentaire is niet in zijn geheel te vinden op internet, tenminste ik kan hem niet vinden!

(1)Margalit, De fatsoenlijke samenleving, Londen: Harvard University Press, Cambridge, Mass, 1996.
(2)Margalit, De fatsoenlijke samenleving, 19.